Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : dania ze zbóż – makarony
zapiekanka z makaronu, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt zapiekanka z makaronu dostarcza 159 kcal lub 666 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
zapiekanka z makaronu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 7 g |
Węglowodany | 16.4 g |
- w tym cukry sucres | 3.08 g |
- w tym skrobia | 11.9 g |
- w tym błonnik | 1.54 g |
Lipidy | 6.93 g |
- w tym cholesterol | 20.4 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 4.01 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.95 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.87 g |
Woda | 66.7 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 67 μg | 8.38% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 1.1 mg | 1.38% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.3 μg | 6% |
Witamina E lub tokoferol | 0.34 mg | 2.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.09 mg | 8.18% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.13 mg | 9.29% |
Witamina B3 lub PP | 0.64 mg | 4% |
Witamina B5 | 0.28 mg | 4.67% |
Witamina B6 | 0.06 mg | 4.29% |
Witamina B9 | 6 μg | 3% |
Witamina B12 | 0.39 μg | 15.6% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 116 mg | 14.5% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.05 | 5% |
Żelazo | 0.4 mg | 2.86% |
Jod | 4 μg | 2.67% |
Magnez | 20 mg | 5.33% |
Mangan | 0.1 mg | 5% |
Fosfor | 137 mg | 19.57% |
Potas | 124 mg | 6.2% |
Selen | 4.9 μg | 8.91% |
Sód | 372 mg | - |
Cynk | 0.88 mg | 8.8% |
Sól lub chlorek sodu | 0.93 mg | 0.12% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 4.01 g |
- w tym kwas masłowy | 0.18 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.15 g |
- w tym kwas kapronowy | 0.1 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.073 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.2 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.49 g |
- w tym kwas palmitynowy | 1.48 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.61 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.95 g |
- w tym kwas oleinowy | 1.59 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.87 g |
- w tym kwas linolowy | 0.66 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.06 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.5 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |