Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
węgorz, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt węgorz dostarcza 252 kcal lub 1050 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
węgorz: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 18.3 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 19.9 g |
- w tym cholesterol | 117 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 4.98 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 9.7 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.09 g |
Woda | 60.8 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 1420 μg | 177.5% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 1.4 mg | 1.75% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 26.7 μg | 534% |
Witamina E lub tokoferol | 6 mg | 50% |
Witamina K1 | 1.25 μg | 1.67% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.15 mg | 13.64% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.18 mg | 12.86% |
Witamina B3 lub PP | 3.65 mg | 22.81% |
Witamina B5 | 0.19 mg | 3.17% |
Witamina B6 | 0.16 mg | 11.43% |
Witamina B9 | 14.5 μg | 7.25% |
Witamina B12 | 3.7 μg | 148% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 27.5 mg | 3.44% |
Chlorki | 57 mg | 7.13% |
Miedź | 0.027 | 2.7% |
Żelazo | 0.43 mg | 3.07% |
Jod | 14.5 μg | 9.67% |
Magnez | 17.5 mg | 4.67% |
Mangan | 0.033 mg | 1.65% |
Fosfor | 208 mg | 29.71% |
Potas | 264 mg | 13.2% |
Selen | 26.3 μg | 47.82% |
Sód | 48.5 mg | - |
Cynk | 1.81 mg | 18.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.12 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 4.98 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 1.03 g |
- w tym kwas palmitynowy | 3.41 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.53 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 9.7 g |
- w tym kwas oleinowy | 7.69 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.09 g |
- w tym kwas linolowy | 0.87 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.35 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.16 g |
- w tym kwas EPA | 0.49 g |
- w tym kwas DHA | 0.82 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.21 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |