Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : owoce surowe
truskawki, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt truskawki dostarcza 34.9 kcal lub 148 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
truskawki: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 0.65 g |
Węglowodany | 6.14 g |
- w tym cukry sucres | 4.73 g |
- w tym skrobia | 0.04 g |
- w tym błonnik | 1.5 g |
Lipidy | 0.18 g |
- w tym cholesterol | < 0.07 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.018 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.025 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.1 g |
Woda | 90.1 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 7 μg | - |
Witamina C | 67.4 mg | 84.25% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.37 mg | 3.08% |
Witamina K1 | 11.1 μg | 14.8% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.023 mg | 2.09% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.02 mg | 1.43% |
Witamina B3 lub PP | 0.49 mg | 3.06% |
Witamina B5 | 0.23 mg | 3.83% |
Witamina B6 | 0.047 mg | 3.36% |
Witamina B9 | 70.5 μg | 35.25% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 13.1 mg | 1.64% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.026 | 2.6% |
Żelazo | 0.18 mg | 1.29% |
Jod | 0.9 μg | 0.6% |
Magnez | 14.1 mg | 3.76% |
Mangan | 0.3 mg | 15% |
Fosfor | 23.4 mg | 3.34% |
Potas | 171 mg | 8.55% |
Selen | < 10 μg | 18.18% |
Sód | 1.83 mg | - |
Cynk | 0.11 mg | 1.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.052 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.018 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.00096 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.014 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.0027 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.025 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.025 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.1 g |
- w tym kwas linolowy | 0.055 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.046 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 1.05 g |
Popioły | 0.4 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |