Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
szprot, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt szprot dostarcza 162 kcal lub 675 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
szprot: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 16.9 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 10.5 g |
- w tym cholesterol | 45.5 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2.64 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.31 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.5 g |
Woda | 71.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 150 μg | 18.75% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 2.5 mg | 20.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.04 mg | 3.64% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.26 mg | 18.57% |
Witamina B3 lub PP | 5 mg | 31.25% |
Witamina B5 | 0 mg | 0% |
Witamina B6 | 0 mg | 0% |
Witamina B9 | 0 μg | 0% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 0 mg | 0% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.048 | 4.8% |
Żelazo | 0.7 mg | 5% |
Jod | 0 μg | 0% |
Magnez | 20 mg | 5.33% |
Mangan | 0.13 mg | 6.5% |
Fosfor | 220 mg | 31.43% |
Potas | 230 mg | 11.5% |
Selen | 10 μg | 18.18% |
Sód | 0 mg | - |
Cynk | 1.6 mg | 16% |
Sól lub chlorek sodu | 0 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2.64 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.7 g |
- w tym kwas palmitynowy | 1.74 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.2 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.31 g |
- w tym kwas oleinowy | 1.4 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.5 g |
- w tym kwas linolowy | 0.38 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.35 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.62 g |
- w tym kwas DHA | 1.15 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.2 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |