Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
szpinak, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt szpinak dostarcza 29.1 kcal lub 122 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
szpinak: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 2.62 g |
Węglowodany | 2.25 g |
- w tym cukry sucres | 0.33 g |
- w tym skrobia | 1.92 g |
- w tym błonnik | 2.58 g |
Lipidy | 0.5 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.064 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.021 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
Woda | 91.1 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 5630 μg | - |
Witamina C | 41.1 mg | 51.38% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 2.47 mg | 20.58% |
Witamina K1 | 438 μg | 584% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.087 mg | 7.91% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.21 mg | 15% |
Witamina B3 lub PP | 0.71 mg | 4.44% |
Witamina B5 | 0.18 mg | 3% |
Witamina B6 | 0.21 mg | 15% |
Witamina B9 | 207 μg | 103.5% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 114 mg | 14.25% |
Chlorki | 98 mg | 12.25% |
Miedź | 0.1 | 10% |
Żelazo | 3.61 mg | 25.79% |
Jod | 2.45 μg | 1.63% |
Magnez | 52.5 mg | 14% |
Mangan | 1.3 mg | 65% |
Fosfor | 45.2 mg | 6.46% |
Potas | 504 mg | 25.2% |
Selen | 0.1 μg | 0.18% |
Sód | 66.7 mg | - |
Cynk | 0.82 mg | 8.2% |
Sól lub chlorek sodu | 0.16 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.064 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.0093 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.052 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.0028 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.021 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.021 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
- w tym kwas linolowy | 0.045 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.22 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.81 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |