Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : śmietany lub wyroby na bazie śmietany
śmietanka 15 do 20% tłuszczu uht, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt śmietanka 15 do 20% tłuszczu uht dostarcza 167 kcal lub 691 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
śmietanka 15 do 20% tłuszczu uht: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 2.64 g |
Węglowodany | 4.5 g |
- w tym cukry sucres | 4.5 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 14.6 g |
- w tym cholesterol | 38.8 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 9.97 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.58 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.38 g |
Woda | 77 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 113 μg | 14.13% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0.5 mg | 0.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.18 μg | 3.6% |
Witamina E lub tokoferol | 0.34 mg | 2.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.036 mg | 3.27% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.19 mg | 13.57% |
Witamina B3 lub PP | 0.08 mg | 0.5% |
Witamina B5 | 0.3 mg | 5% |
Witamina B6 | 0.047 mg | 3.36% |
Witamina B9 | 12 μg | 6% |
Witamina B12 | 0.37 μg | 14.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 99 mg | 12.38% |
Chlorki | 80 mg | 10% |
Miedź | 0.007 | 0.7% |
Żelazo | 0.04 mg | 0.29% |
Jod | 12 μg | 8% |
Magnez | 10 mg | 2.67% |
Mangan | 0.007 mg | 0.35% |
Fosfor | 84 mg | 12% |
Potas | 128 mg | 6.4% |
Selen | 1.3 μg | 2.36% |
Sód | 49.1 mg | - |
Cynk | 0.35 mg | 3.5% |
Sól lub chlorek sodu | 0.12 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 9.97 g |
- w tym kwas masłowy | 0.5 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.37 g |
- w tym kwas kapronowy | 0.26 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.17 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.51 g |
- w tym kwas mirystynowy | 1.58 g |
- w tym kwas palmitynowy | 4.26 g |
- w tym kwas stearynowy | 1.32 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.58 g |
- w tym kwas oleinowy | 3.05 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.38 g |
- w tym kwas linolowy | 0.25 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.1 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.6 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |