Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : śmietany lub wyroby na bazie śmietany
śmietana 15 do 20% tłuszczu, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt śmietana 15 do 20% tłuszczu dostarcza 228 kcal lub 691 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
śmietana 15 do 20% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 3.2 g |
Węglowodany | 4.6 g |
- w tym cukry sucres | 3.5 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 15.6 g |
- w tym cholesterol | 61 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 10.2 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.07 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.48 g |
Woda | 75 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 189 μg | 23.63% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 105 μg | - |
Witamina C | traces mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | < 0.2 μg | 4% |
Witamina E lub tokoferol | 0.28 mg | 2.33% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.037 mg | 3.36% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.23 mg | 16.43% |
Witamina B3 lub PP | 0.2 mg | 1.25% |
Witamina B5 | 0.3 mg | 5% |
Witamina B6 | 0.044 mg | 3.14% |
Witamina B9 | 34 μg | 17% |
Witamina B12 | 0.24 μg | 9.6% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 98 mg | 12.25% |
Chlorki | 80 mg | 10% |
Miedź | 0.007 | 0.7% |
Żelazo | 0.22 mg | 1.57% |
Jod | 10.8 μg | 7.2% |
Magnez | 9 mg | 2.4% |
Mangan | 0.007 mg | 0.35% |
Fosfor | 73 mg | 10.43% |
Potas | 117 mg | 5.85% |
Selen | 1.29 μg | 2.35% |
Sód | 38 mg | - |
Cynk | 0.34 mg | 3.4% |
Sól lub chlorek sodu | 0.095 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 10.2 g |
- w tym kwas masłowy | 0.49 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.49 g |
- w tym kwas kapronowy | 0.33 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.21 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.6 g |
- w tym kwas mirystynowy | 1.79 g |
- w tym kwas palmitynowy | 4.76 g |
- w tym kwas stearynowy | 1.52 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.07 g |
- w tym kwas oleinowy | 3.36 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.48 g |
- w tym kwas linolowy | 0.3 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.1 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.0059 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.63 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |