Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
śledź, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt śledź dostarcza 165 kcal lub 687 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
śledź: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 17.7 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 10.4 g |
- w tym cholesterol | 59.8 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2.57 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.24 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.38 g |
Woda | 71.9 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 29.2 μg | 3.65% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0.5 mg | 0.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 7.45 μg | 149% |
Witamina E lub tokoferol | 1.44 mg | 12% |
Witamina K1 | 0.45 μg | 0.6% |
Witamina K2 | 0.21 μg | 0.28% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.064 mg | 5.82% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.24 mg | 17.14% |
Witamina B3 lub PP | 3.91 mg | 24.44% |
Witamina B5 | 0.86 mg | 14.33% |
Witamina B6 | 0.37 mg | 26.43% |
Witamina B9 | 10 μg | 5% |
Witamina B12 | 11 μg | 440% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 84 mg | 10.5% |
Chlorki | 492 mg | 61.5% |
Miedź | 0.085 | 8.5% |
Żelazo | 1.17 mg | 8.36% |
Jod | 36 μg | 24% |
Magnez | 29 mg | 7.73% |
Mangan | 0.023 mg | 1.15% |
Fosfor | 292 mg | 41.71% |
Potas | 331 mg | 16.55% |
Selen | 28.9 μg | 52.55% |
Sód | 80 mg | - |
Cynk | 0.92 mg | 9.2% |
Sól lub chlorek sodu | 0.2 mg | 0.03% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2.57 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.0044 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.011 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.89 g |
- w tym kwas palmitynowy | 1.53 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.13 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.24 g |
- w tym kwas oleinowy | 1.23 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.38 g |
- w tym kwas linolowy | 0.24 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.15 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.65 g |
- w tym kwas DHA | 1.1 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.43 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |