Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : sery dojrzewające półtwarde
ser maasdam ok. 27% tłuszczu, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt ser maasdam ok. 27% tłuszczu dostarcza 343 kcal lub 1420 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
ser maasdam ok. 27% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 26.3 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 26.6 g |
- w tym cholesterol | 97 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 16.5 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 7.71 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.12 g |
Woda | 41.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 240 μg | 30% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 100 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.2 μg | 4% |
Witamina E lub tokoferol | 0.5 mg | 4.17% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.04 mg | 3.64% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.28 mg | 20% |
Witamina B3 lub PP | 0.1 mg | 0.63% |
Witamina B5 | 0.3 mg | 5% |
Witamina B6 | 0.07 mg | 5% |
Witamina B9 | 20 μg | 10% |
Witamina B12 | 1.9 μg | 76% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 771 mg | 96.38% |
Chlorki | 607 mg | 75.88% |
Miedź | < 0.1 | 10% |
Żelazo | 0.12 mg | 0.86% |
Jod | 20 μg | 13.33% |
Magnez | 34 mg | 9.07% |
Mangan | < 0.1 mg | 5% |
Fosfor | 519 mg | 74.14% |
Potas | 81 mg | 4.05% |
Selen | 8 μg | 14.55% |
Sód | 393 mg | - |
Cynk | 3.06 mg | 30.6% |
Sól lub chlorek sodu | 0.98 mg | 0.12% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 16.5 g |
- w tym kwas masłowy | 0.82 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.73 g |
- w tym kwas kapronowy | 0.43 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.3 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.96 g |
- w tym kwas mirystynowy | 2.78 g |
- w tym kwas palmitynowy | 7.24 g |
- w tym kwas stearynowy | 2.68 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 7.71 g |
- w tym kwas oleinowy | 5.65 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.12 g |
- w tym kwas linolowy | 0.39 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.15 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 3.65 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |