Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : sery białe
ser biały ok. 8% tłuszczu, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt ser biały ok. 8% tłuszczu dostarcza 116 kcal lub 485 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
ser biały ok. 8% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 6.19 g |
Węglowodany | 5.25 g |
- w tym cukry sucres | 3.33 g |
- w tym skrobia | < 0.2 g |
- w tym błonnik | traces g |
Lipidy | 7.65 g |
- w tym cholesterol | 25.3 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 4.99 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.02 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
Woda | 79.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 90 μg | 11.25% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 41 μg | - |
Witamina C | traces mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | < 0.2 μg | 4% |
Witamina E lub tokoferol | < 0.1 mg | 0.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.038 mg | 3.45% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.18 mg | 12.86% |
Witamina B3 lub PP | 0.1 mg | 0.63% |
Witamina B5 | 0.39 mg | 6.5% |
Witamina B6 | < 0.05 mg | 3.57% |
Witamina B9 | 10.8 μg | 5.4% |
Witamina B12 | 0.29 μg | 11.6% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 104 mg | 13% |
Chlorki | 61 mg | 7.63% |
Miedź | 0.031 | 3.1% |
Żelazo | < 1 mg | 7.14% |
Jod | 56 μg | 37.33% |
Magnez | 9.6 mg | 2.56% |
Mangan | 0.0039 mg | 0.2% |
Fosfor | 94 mg | 13.43% |
Potas | 140 mg | 7% |
Selen | < 3.35 μg | 6.09% |
Sód | 40.8 mg | - |
Cynk | 0.41 mg | 4.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.1 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 4.99 g |
- w tym kwas masłowy | 0.27 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.23 g |
- w tym kwas kapronowy | 0.15 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.1 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.27 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.87 g |
- w tym kwas palmitynowy | 2.28 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.81 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.02 g |
- w tym kwas oleinowy | 2.02 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
- w tym kwas linolowy | 0.16 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.048 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.0033 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0.7 g |
Popioły | 0.67 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |