Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
sardynki, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt sardynki dostarcza 198 kcal lub 826 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
sardynki: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 19.3 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 13.5 g |
- w tym cholesterol | 58.4 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 5.01 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.2 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.82 g |
Woda | 64 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 28 μg | 3.5% |
Beta-karoten lub prowitamina A | traces μg | - |
Witamina C | 2.5 mg | 3.13% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 14 μg | 280% |
Witamina E lub tokoferol | 0.28 mg | 2.33% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.038 mg | 3.45% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.23 mg | 16.43% |
Witamina B3 lub PP | 7.56 mg | 47.25% |
Witamina B5 | 0.81 mg | 13.5% |
Witamina B6 | 0.47 mg | 33.57% |
Witamina B9 | 3.18 μg | 1.59% |
Witamina B12 | 8.6 μg | 344% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 57.5 mg | 7.19% |
Chlorki | 130 mg | 16.25% |
Miedź | 0.053 | 5.3% |
Żelazo | 1.67 mg | 11.93% |
Jod | 30 μg | 20% |
Magnez | 36 mg | 9.6% |
Mangan | 0.33 mg | 16.5% |
Fosfor | 286 mg | 40.86% |
Potas | 584 mg | 29.2% |
Selen | 55.4 μg | 100.73% |
Sód | 101 mg | - |
Cynk | 0.81 mg | 8.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.025 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 5.01 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.13 g |
- w tym kwas palmitynowy | 3.03 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.61 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.2 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.019 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.82 g |
- w tym kwas linolowy | 0.21 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.77 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 1.92 g |
- w tym kwas DHA | 2.61 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 3.26 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |