Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : konserwy rybne
sardynki w oliwie z oliwek z puszki odsączone, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt sardynki w oliwie z oliwek z puszki odsączone dostarcza 202 kcal lub 845 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
sardynki w oliwie z oliwek z puszki odsączone: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 24.3 g |
Węglowodany | 1.06 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 11.2 g |
- w tym cholesterol | 47.6 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2.97 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.64 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.46 g |
Woda | 60.1 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 4 μg | 0.5% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 10.8 μg | 216% |
Witamina E lub tokoferol | 1.9 mg | 15.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | < 0.04 mg | 3.64% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.15 mg | 10.71% |
Witamina B3 lub PP | 7.1 mg | 44.38% |
Witamina B5 | 0.69 mg | 11.5% |
Witamina B6 | 0.36 mg | 25.71% |
Witamina B9 | 12 μg | 6% |
Witamina B12 | 13.7 μg | 548% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 798 mg | 99.75% |
Chlorki | 510 mg | 63.75% |
Miedź | < 0.1 | 10% |
Żelazo | 3.3 mg | 23.57% |
Jod | 15 μg | 10% |
Magnez | 0 mg | 0% |
Mangan | 0.16 mg | 8% |
Fosfor | 530 mg | 75.71% |
Potas | 357 mg | 17.85% |
Selen | 11 μg | 20% |
Sód | 291 mg | - |
Cynk | 2.2 mg | 22% |
Sól lub chlorek sodu | 0.73 mg | 0.09% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2.97 g |
- w tym kwas masłowy | < 0.01 g |
- w tym kwas kaprynowy | < 0.01 g |
- w tym kwas kapronowy | < 0.01 g |
- w tym kwas kaprylowy | < 0.01 g |
- w tym kwas laurynowy | < 0.01 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.34 g |
- w tym kwas palmitynowy | 1.82 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.39 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.64 g |
- w tym kwas oleinowy | 3.2 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.46 g |
- w tym kwas linolowy | 0.01 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.071 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.063 g |
- w tym kwas EPA | 1.24 g |
- w tym kwas DHA | 1.69 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 3.4 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |