Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
sardela, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt sardela dostarcza 125 kcal lub 525 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
sardela: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 20.4 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 4.84 g |
- w tym cholesterol | 47.5 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1.11 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.84 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.22 g |
Woda | 73.2 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 15 μg | 1.88% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 11 μg | 220% |
Witamina E lub tokoferol | 0.57 mg | 4.75% |
Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.055 mg | 5% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.26 mg | 18.57% |
Witamina B3 lub PP | 14 mg | 87.5% |
Witamina B5 | 0.65 mg | 10.83% |
Witamina B6 | 0.14 mg | 10% |
Witamina B9 | 9 μg | 4.5% |
Witamina B12 | 0.62 μg | 24.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 147 mg | 18.38% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.13 | 13% |
Żelazo | 3.25 mg | 23.21% |
Jod | 30 μg | 20% |
Magnez | 41 mg | 10.93% |
Mangan | 0.07 mg | 3.5% |
Fosfor | 174 mg | 24.86% |
Potas | 383 mg | 19.15% |
Selen | 22.5 μg | 40.91% |
Sód | 104 mg | - |
Cynk | 1.17 mg | 11.7% |
Sól lub chlorek sodu | 0.26 mg | 0.03% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 1.11 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.013 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.21 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.64 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.24 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.84 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.28 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.22 g |
- w tym kwas linolowy | 0.056 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.039 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.043 g |
- w tym kwas EPA | 0.36 g |
- w tym kwas DHA | 0.72 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.44 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |