Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : inne specjalności delikatesowe
salami, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt salami dostarcza 467 kcal lub 1940 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
salami: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 16.3 g |
Węglowodany | 8.29 g |
- w tym cukry sucres | 0.83 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | traces g |
Lipidy | 41 g |
- w tym cholesterol | 79.8 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 14.2 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 19.4 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.5 g |
Woda | 30 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 9 μg | 1.13% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 17 mg | 21.25% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 1.04 μg | 20.8% |
Witamina E lub tokoferol | 0.26 mg | 2.17% |
Witamina K1 | 1.8 μg | 2.4% |
Witamina K2 | 9 μg | 12% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.18 mg | 16.36% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.18 mg | 12.86% |
Witamina B3 lub PP | 3.12 mg | 19.5% |
Witamina B5 | 0.91 mg | 15.17% |
Witamina B6 | 0.18 mg | 12.86% |
Witamina B9 | 3.23 μg | 1.62% |
Witamina B12 | 2.28 μg | 91.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 13.9 mg | 1.74% |
Chlorki | 2020 mg | 252.5% |
Miedź | 0.14 | 14% |
Żelazo | 1.7 mg | 12.14% |
Jod | 7.87 μg | 5.25% |
Magnez | 13 mg | 3.47% |
Mangan | 0.1 mg | 5% |
Fosfor | 170 mg | 24.29% |
Potas | 205 mg | 10.25% |
Selen | 6.55 μg | 11.91% |
Sód | 1580 mg | - |
Cynk | 1.9 mg | 19% |
Sól lub chlorek sodu | 4.02 mg | 0.5% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 14.2 g |
- w tym kwas masłowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.037 g |
- w tym kwas kapronowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kaprylowy | < 0.05 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.037 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.51 g |
- w tym kwas palmitynowy | 8.86 g |
- w tym kwas stearynowy | 4.73 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 19.4 g |
- w tym kwas oleinowy | 18.8 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.5 g |
- w tym kwas linolowy | 3.75 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.42 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 4.43 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |