Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
roszponka, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt roszponka dostarcza 19.2 kcal lub 80.1 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
roszponka: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 2.3 g |
Węglowodany | 0.6 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | < 0.5 g |
- w tym błonnik | 2 g |
Lipidy | 0.4 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.064 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.1 g |
Woda | 93.7 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 199 μg | - |
Witamina C | 12.5 mg | 15.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | traces mg | 0% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.06 mg | 5.45% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.12 mg | 8.57% |
Witamina B3 lub PP | 0.34 mg | 2.13% |
Witamina B5 | 0.28 mg | 4.67% |
Witamina B6 | 0.05 mg | 3.57% |
Witamina B9 | 59.1 μg | 29.55% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 49.3 mg | 6.16% |
Chlorki | 52 mg | 6.5% |
Miedź | < 0.1 | 10% |
Żelazo | 2 mg | 14.29% |
Jod | < 10 μg | 6.67% |
Magnez | 29 mg | 7.73% |
Mangan | 0.53 mg | 26.5% |
Fosfor | 52 mg | 7.43% |
Potas | 385 mg | 19.25% |
Selen | < 3.59 μg | 6.53% |
Sód | 12.7 mg | - |
Cynk | 0.35 mg | 3.5% |
Sól lub chlorek sodu | 0.032 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.064 g |
- w tym kwas masłowy | 0.006 g |
- w tym kwas kaprynowy | < 0.0001 g |
- w tym kwas kapronowy | < 0.0001 g |
- w tym kwas kaprylowy | < 0.0001 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.001 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.001 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.035 g |
- w tym kwas stearynowy | < 0.012 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.14 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.1 g |
- w tym kwas linolowy | 0.073 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.031 g |
- w tym kwas arachidonowy | < 0.0001 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |