Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
raki, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt raki dostarcza 67.7 kcal lub 287 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
raki: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 14.8 g |
Węglowodany | 0.47 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 0.74 g |
- w tym cholesterol | 133 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
Woda | 83 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 16.5 μg | 2.06% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0.5 mg | 0.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.5 μg | 10% |
Witamina E lub tokoferol | 1.5 mg | 12.5% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.028 mg | 2.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.036 mg | 2.57% |
Witamina B3 lub PP | 1.88 mg | 11.75% |
Witamina B5 | 0.57 mg | 9.5% |
Witamina B6 | 1.09 mg | 77.86% |
Witamina B9 | 30 μg | 15% |
Witamina B12 | 2.4 μg | 96% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 25 mg | 3.13% |
Chlorki | 280 mg | 35% |
Miedź | 0.24 | 24% |
Żelazo | 0.55 mg | 3.93% |
Jod | 4 μg | 2.67% |
Magnez | 30 mg | 8% |
Mangan | 0.15 mg | 7.5% |
Fosfor | 218 mg | 31.14% |
Potas | 261 mg | 13.05% |
Selen | 70 μg | 127.27% |
Sód | 62 mg | - |
Cynk | 1.01 mg | 10.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.16 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.0085 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.097 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.026 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym kwas oleinowy | 0 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
- w tym kwas linolowy | 0.007 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.015 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.12 g |
- w tym kwas DHA | 0.027 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |