Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
pasternak, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt pasternak dostarcza 58.3 kcal lub 245 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
pasternak: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 1.54 g |
Węglowodany | 10.1 g |
- w tym cukry sucres | 4.8 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 4.7 g |
Lipidy | 0.4 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.063 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.07 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.17 g |
Woda | 80.6 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 11.5 mg | 14.38% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 1.9 mg | 15.83% |
Witamina K1 | 22.5 μg | 30% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.09 mg | 8.18% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.12 mg | 8.57% |
Witamina B3 lub PP | 1.95 mg | 12.19% |
Witamina B5 | 0.6 mg | 10% |
Witamina B6 | 0.1 mg | 7.14% |
Witamina B9 | 67 μg | 33.5% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 45.5 mg | 5.69% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.13 | 13% |
Żelazo | 0.7 mg | 5% |
Jod | 0.28 μg | 0.19% |
Magnez | 29.5 mg | 7.87% |
Mangan | 0.48 mg | 24% |
Fosfor | 82.5 mg | 11.79% |
Potas | 505 mg | 25.25% |
Selen | 0.2 μg | 0.36% |
Sód | 8 mg | - |
Cynk | 0.72 mg | 7.2% |
Sól lub chlorek sodu | 0.02 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.063 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.003 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.051 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.0085 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.07 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.028 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.17 g |
- w tym kwas linolowy | 0.16 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.014 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.99 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |