Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
ostryga, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt ostryga dostarcza 67.2 kcal lub 283 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
ostryga: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 8.64 g |
Węglowodany | 3.86 g |
- w tym cukry sucres | traces g |
- w tym skrobia | traces g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 1.91 g |
- w tym cholesterol | 20.3 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.34 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.23 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.35 g |
Woda | 83.3 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 14.2 μg | 1.78% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 7.7 mg | 9.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | < 0.5 μg | 10% |
Witamina E lub tokoferol | 1.21 mg | 10.08% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.037 mg | 3.36% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.15 mg | 10.71% |
Witamina B3 lub PP | 1.95 mg | 12.19% |
Witamina B5 | 0.65 mg | 10.83% |
Witamina B6 | 0.095 mg | 6.79% |
Witamina B9 | 18 μg | 9% |
Witamina B12 | 28.6 μg | 1144% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 98.7 mg | 12.34% |
Chlorki | 820 mg | 102.5% |
Miedź | 1.24 | 124% |
Żelazo | 2.21 mg | 15.79% |
Jod | 101 μg | 67.33% |
Magnez | 97.9 mg | 26.11% |
Mangan | 0.51 mg | 25.5% |
Fosfor | 94.6 mg | 13.51% |
Potas | 158 mg | 7.9% |
Selen | 21.4 μg | 38.91% |
Sód | 623 mg | - |
Cynk | 20.7 mg | 207% |
Sól lub chlorek sodu | 1.56 mg | 0.2% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.34 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.044 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.21 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.052 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.23 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.039 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.35 g |
- w tym kwas linolowy | 0.015 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.012 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.017 g |
- w tym kwas EPA | 0.15 g |
- w tym kwas DHA | 0.071 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 2.3 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |