Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
ostronosik, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt ostronosik dostarcza 114 kcal lub 481 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
ostronosik: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 20.1 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 3.79 g |
- w tym cholesterol | 59 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.89 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.8 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.49 g |
Woda | 75.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | < 2 μg | 0.25% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 1.2 mg | 1.5% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 2.12 μg | 42.4% |
Witamina E lub tokoferol | 0.64 mg | 5.33% |
Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.16 mg | 14.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.24 mg | 17.14% |
Witamina B3 lub PP | 6.31 mg | 39.44% |
Witamina B5 | 0.76 mg | 12.67% |
Witamina B6 | 0.37 mg | 26.43% |
Witamina B9 | 9 μg | 4.5% |
Witamina B12 | 5.56 μg | 222.4% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 13.6 mg | 1.7% |
Chlorki | 130 mg | 16.25% |
Miedź | < 0.1 | 10% |
Żelazo | 0.7 mg | 5% |
Jod | 14 μg | 9.33% |
Magnez | 26.7 mg | 7.12% |
Mangan | < 0.1 mg | 5% |
Fosfor | 171 mg | 24.43% |
Potas | 305 mg | 15.25% |
Selen | 168 μg | 305.45% |
Sód | 70.4 mg | - |
Cynk | 0.58 mg | 5.8% |
Sól lub chlorek sodu | 0.18 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.89 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.003 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.16 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.5 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.1 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.8 g |
- w tym kwas oleinowy | 0 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.49 g |
- w tym kwas linolowy | 0 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.22 g |
- w tym kwas DHA | 0.11 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.06 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |