Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
ośmiornica, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt ośmiornica dostarcza 56.6 kcal lub 240 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
ośmiornica: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 12.9 g |
Węglowodany | 0.09 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | < 0.2 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 0.5 g |
- w tym cholesterol | 123 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.058 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.13 g |
Woda | 85.4 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 45 μg | 5.63% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 5 mg | 6.25% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 1 μg | 20% |
Witamina E lub tokoferol | 1.65 mg | 13.75% |
Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.049 mg | 4.45% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.057 mg | 4.07% |
Witamina B3 lub PP | 2.65 mg | 16.56% |
Witamina B5 | 0.5 mg | 8.33% |
Witamina B6 | 0.36 mg | 25.71% |
Witamina B9 | 13 μg | 6.5% |
Witamina B12 | 15 μg | 600% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 40.5 mg | 5.06% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.44 | 44% |
Żelazo | 3.4 mg | 24.29% |
Jod | 20.5 μg | 13.67% |
Magnez | 30 mg | 8% |
Mangan | 0.018 mg | 0.9% |
Fosfor | 148 mg | 21.14% |
Potas | 291 mg | 14.55% |
Selen | 19.5 μg | 35.45% |
Sód | 271 mg | - |
Cynk | 1.65 mg | 16.5% |
Sól lub chlorek sodu | 0.68 mg | 0.09% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.004 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.1 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.044 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.058 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.019 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.13 g |
- w tym kwas linolowy | 0.0012 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0006 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.04 g |
- w tym kwas DHA | 0.081 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.05 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |