Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryże i nasiona surowe
orkisz, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt orkisz dostarcza 344 kcal lub 1450 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
orkisz: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 14.6 g |
Węglowodany | 59.5 g |
- w tym cukry sucres | 6.68 g |
- w tym skrobia | 52.8 g |
- w tym błonnik | 10.7 g |
Lipidy | 2.43 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.41 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.45 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.26 g |
Woda | 11 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 5 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.79 mg | 6.58% |
Witamina K1 | 3.6 μg | 4.8% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.36 mg | 32.73% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.11 mg | 7.86% |
Witamina B3 lub PP | 6.84 mg | 42.75% |
Witamina B5 | 1.07 mg | 17.83% |
Witamina B6 | 0.23 mg | 16.43% |
Witamina B9 | 45 μg | 22.5% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 27 mg | 3.38% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.51 | 51% |
Żelazo | 4.44 mg | 31.71% |
Jod | 0 μg | 0% |
Magnez | 136 mg | 36.27% |
Mangan | 2.98 mg | 149% |
Fosfor | 401 mg | 57.29% |
Potas | 388 mg | 19.4% |
Selen | 0 μg | 0% |
Sód | 8 mg | - |
Cynk | 3.28 mg | 32.8% |
Sól lub chlorek sodu | 0.02 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.41 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.37 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.024 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.45 g |
- w tym kwas oleinowy | 0 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.26 g |
- w tym kwas linolowy | 0 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.065 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.78 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |