Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : inne specjalności delikatesowe
mortadela, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt mortadela dostarcza 301 kcal lub 1250 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
mortadela: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 15 g |
Węglowodany | 0.27 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 26.7 g |
- w tym cholesterol | 72.5 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 10.6 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 11.5 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
Woda | 55.1 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 7 μg | 0.88% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.78 μg | 15.6% |
Witamina E lub tokoferol | 0.5 mg | 4.17% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.33 mg | 30% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.16 mg | 11.43% |
Witamina B3 lub PP | 4.09 mg | 25.56% |
Witamina B5 | 0.52 mg | 8.67% |
Witamina B6 | 0.25 mg | 17.86% |
Witamina B9 | 31.5 μg | 15.75% |
Witamina B12 | 0.68 μg | 27.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 36.5 mg | 4.56% |
Chlorki | 1340 mg | 167.5% |
Miedź | < 0.1 | 10% |
Żelazo | 0.8 mg | 5.71% |
Jod | 27.8 μg | 18.53% |
Magnez | 26.9 mg | 7.17% |
Mangan | < 0.1 mg | 5% |
Fosfor | 127 mg | 18.14% |
Potas | 270 mg | 13.5% |
Selen | < 5 μg | 9.09% |
Sód | 851 mg | - |
Cynk | 1.5 mg | 15% |
Sól lub chlorek sodu | 2.13 mg | 0.27% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 10.6 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.025 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.025 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.39 g |
- w tym kwas palmitynowy | 6.42 g |
- w tym kwas stearynowy | 3.33 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 11.5 g |
- w tym kwas oleinowy | 11.5 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym kwas linolowy | 2.32 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.089 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.038 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 2.97 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |