Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
miecznik, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt miecznik dostarcza 175 kcal lub 731 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
miecznik: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 19.7 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 10.7 g |
- w tym cholesterol | 66 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.06 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1 g |
Woda | 0 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 36 μg | 4.5% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 13.9 μg | 278% |
Witamina E lub tokoferol | 0.5 mg | 4.17% |
Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.075 mg | 6.82% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.053 mg | 3.79% |
Witamina B3 lub PP | 7.76 mg | 48.5% |
Witamina B5 | 0.35 mg | 5.83% |
Witamina B6 | 0.54 mg | 38.57% |
Witamina B9 | 2 μg | 1% |
Witamina B12 | 1.7 μg | 68% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 5 mg | 0.63% |
Chlorki | 130 mg | 16.25% |
Miedź | 0.039 | 3.9% |
Żelazo | 0.38 mg | 2.71% |
Jod | 40 μg | 26.67% |
Magnez | 29 mg | 7.73% |
Mangan | 0.011 mg | 0.55% |
Fosfor | 255 mg | 36.43% |
Potas | 418 mg | 20.9% |
Selen | 28.3 μg | 51.45% |
Sód | 81 mg | - |
Cynk | 0.66 mg | 6.6% |
Sól lub chlorek sodu | 0.2 mg | 0.03% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.19 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.94 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.33 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.06 g |
- w tym kwas oleinowy | 2.06 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1 g |
- w tym kwas linolowy | 0.011 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.016 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.018 g |
- w tym kwas EPA | 0.37 g |
- w tym kwas DHA | 0.59 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.44 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |