Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
mątwa, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt mątwa dostarcza 77.2 kcal lub 327 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
mątwa: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 15.8 g |
Węglowodany | 1.22 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 1 g |
- w tym cholesterol | 112 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.32 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.071 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.43 g |
Woda | 80.3 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 25 μg | 3.13% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 5.3 mg | 6.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 2.4 mg | 20% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.009 mg | 0.82% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.91 mg | 65% |
Witamina B3 lub PP | 1.22 mg | 7.63% |
Witamina B5 | 0.5 mg | 8.33% |
Witamina B6 | 0.15 mg | 10.71% |
Witamina B9 | 16 μg | 8% |
Witamina B12 | 3 μg | 120% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 45.8 mg | 5.73% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.59 | 59% |
Żelazo | 3.26 mg | 23.29% |
Jod | 21 μg | 14% |
Magnez | 30 mg | 8% |
Mangan | 0.11 mg | 5.5% |
Fosfor | 387 mg | 55.29% |
Potas | 354 mg | 17.7% |
Selen | 65 μg | 118.18% |
Sód | 502 mg | - |
Cynk | 1.73 mg | 17.3% |
Sól lub chlorek sodu | 1.26 mg | 0.16% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.32 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.019 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.15 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.044 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.071 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.046 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.43 g |
- w tym kwas linolowy | 0.0084 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0091 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.059 g |
- w tym kwas EPA | 0.07 g |
- w tym kwas DHA | 0.16 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.68 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |