Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : masła i tłuszcze mleczne
masło solone 80% tłuszczu, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt masło solone 80% tłuszczu dostarcza 736 kcal lub 3030 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
masło solone 80% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 0.72 g |
Węglowodany | 1.59 g |
- w tym cukry sucres | 0.39 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 80.7 g |
- w tym cholesterol | 223 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 55 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 21.3 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.57 g |
Woda | 15.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 731 μg | 91.38% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 264 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 1.13 μg | 22.6% |
Witamina E lub tokoferol | 2.11 mg | 17.58% |
Witamina K1 | 7 μg | 9.33% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.006 mg | 0.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.035 mg | 2.5% |
Witamina B3 lub PP | 0.071 mg | 0.44% |
Witamina B5 | 0.11 mg | 1.83% |
Witamina B6 | 0.003 mg | 0.21% |
Witamina B9 | 3 μg | 1.5% |
Witamina B12 | 0.17 μg | 6.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 17.8 mg | 2.23% |
Chlorki | 1200 mg | 150% |
Miedź | 0.0092 | 0.92% |
Żelazo | 0.13 mg | 0.93% |
Jod | 1.75 μg | 1.17% |
Magnez | 4.94 mg | 1.32% |
Mangan | 0.0047 mg | 0.24% |
Fosfor | 24 mg | 3.43% |
Potas | 39 mg | 1.95% |
Selen | < 10 μg | 18.18% |
Sód | 762 mg | - |
Cynk | 0.052 mg | 0.52% |
Sól lub chlorek sodu | 1.9 mg | 0.24% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 55 g |
- w tym kwas masłowy | 3.06 g |
- w tym kwas kaprynowy | 2.38 g |
- w tym kwas kapronowy | 2.6 g |
- w tym kwas kaprylowy | 1.3 g |
- w tym kwas laurynowy | 2.59 g |
- w tym kwas mirystynowy | 6.44 g |
- w tym kwas palmitynowy | 21.9 g |
- w tym kwas stearynowy | 9.65 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 21.3 g |
- w tym kwas oleinowy | 18.6 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.57 g |
- w tym kwas linolowy | 1.61 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.45 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.45 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |