Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : masła i tłuszcze mleczne
masło 60-62% tłuszczu, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt masło 60-62% tłuszczu dostarcza 558 kcal lub 2290 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
masło 60-62% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 1.2 g |
Węglowodany | 0.55 g |
- w tym cukry sucres | 0.5 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 61.2 g |
- w tym cholesterol | 156 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
Woda | 36.7 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 417 μg | 52.13% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 319 μg | - |
Witamina C | < 1 mg | 1.25% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.7 μg | 14% |
Witamina E lub tokoferol | 3.1 mg | 25.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | < 0.05 mg | 4.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.09 mg | 6.43% |
Witamina B3 lub PP | < 0.05 mg | 0.31% |
Witamina B5 | 0.1 mg | 1.67% |
Witamina B6 | 0.11 mg | 7.86% |
Witamina B9 | < 5 μg | 2.5% |
Witamina B12 | 0.32 μg | 12.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 36.8 mg | 4.6% |
Chlorki | 80 mg | 10% |
Miedź | < 1 | 100% |
Żelazo | < 1 mg | 7.14% |
Jod | < 10 μg | 6.67% |
Magnez | 3.8 mg | 1.01% |
Mangan | < 1 mg | 50% |
Fosfor | 35 mg | 5% |
Potas | 47.7 mg | 2.39% |
Selen | 5.5 μg | 10% |
Sód | 20.7 mg | - |
Cynk | < 1 mg | 10% |
Sól lub chlorek sodu | 0.052 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0 g |
- w tym kwas stearynowy | 0 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym kwas oleinowy | 0 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
- w tym kwas linolowy | 0 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.35 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |