Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
marchew, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt marchew dostarcza 36.4 kcal lub 153 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
marchew: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 0.77 g |
Węglowodany | 6.45 g |
- w tym cukry sucres | 5.51 g |
- w tym skrobia | 0.8 g |
- w tym błonnik | 2.7 g |
Lipidy | 0.26 g |
- w tym cholesterol | < 0.033 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.054 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.01 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.18 g |
Woda | 89.6 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 8290 μg | - |
Witamina C | 5.84 mg | 7.3% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.61 mg | 5.08% |
Witamina K1 | 15.5 μg | 20.67% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.054 mg | 4.91% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.047 mg | 3.36% |
Witamina B3 lub PP | 0.99 mg | 6.19% |
Witamina B5 | 0.28 mg | 4.67% |
Witamina B6 | 0.13 mg | 9.29% |
Witamina B9 | 32.3 μg | 16.15% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 32.6 mg | 4.08% |
Chlorki | 61 mg | 7.63% |
Miedź | 0.041 | 4.1% |
Żelazo | 0.31 mg | 2.21% |
Jod | < 5 μg | 3.33% |
Magnez | 11.3 mg | 3.01% |
Mangan | 0.25 mg | 12.5% |
Fosfor | 32.7 mg | 4.67% |
Potas | 301 mg | 15.05% |
Selen | 0.17 μg | 0.31% |
Sód | 39 mg | - |
Cynk | 0.22 mg | 2.2% |
Sól lub chlorek sodu | 0.098 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.054 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.00042 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.041 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.0066 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.01 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.01 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.18 g |
- w tym kwas linolowy | 0.12 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0088 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.73 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |