Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
małże, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt małże dostarcza 71 kcal lub 299 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
małże: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 11.9 g |
Węglowodany | 1.71 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 1.84 g |
- w tym cholesterol | 33 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.44 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.54 g |
Woda | 83 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 66 μg | 8.25% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 8 mg | 10% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 2.03 mg | 16.92% |
Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.16 mg | 14.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.21 mg | 15% |
Witamina B3 lub PP | 1.6 mg | 10% |
Witamina B5 | 0.5 mg | 8.33% |
Witamina B6 | 0.073 mg | 5.21% |
Witamina B9 | 41.9 μg | 20.95% |
Witamina B12 | 11.1 μg | 444% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 28 mg | 3.5% |
Chlorki | 462 mg | 57.75% |
Miedź | 0.16 | 16% |
Żelazo | 7.98 mg | 57% |
Jod | 140 μg | 93.33% |
Magnez | 36.5 mg | 9.73% |
Mangan | 1.82 mg | 91% |
Fosfor | 171 mg | 24.43% |
Potas | 233 mg | 11.65% |
Selen | 46 μg | 83.64% |
Sód | 434 mg | - |
Cynk | 2.5 mg | 25% |
Sól lub chlorek sodu | 1.09 mg | 0.14% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.44 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.053 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.26 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.1 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.13 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.54 g |
- w tym kwas linolowy | 0.037 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.029 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.082 g |
- w tym kwas EPA | 0.2 g |
- w tym kwas DHA | 0.17 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.6 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |