Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
makrela, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt makrela dostarcza 194 kcal lub 808 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
makrela: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 18.1 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 13.5 g |
- w tym cholesterol | 49.7 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3.22 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.03 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.91 g |
Woda | 66.4 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 56.6 μg | 7.08% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0.4 mg | 0.5% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 6.44 μg | 128.8% |
Witamina E lub tokoferol | 1.41 mg | 11.75% |
Witamina K1 | 3.6 μg | 4.8% |
Witamina K2 | 0.4 μg | 0.53% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.086 mg | 7.82% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.19 mg | 13.57% |
Witamina B3 lub PP | 9.13 mg | 57.06% |
Witamina B5 | 0.32 mg | 5.33% |
Witamina B6 | 0.53 mg | 37.86% |
Witamina B9 | 11.3 μg | 5.65% |
Witamina B12 | 4.9 μg | 196% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 4.92 mg | 0.62% |
Chlorki | 82 mg | 10.25% |
Miedź | < 0.1 | 10% |
Żelazo | 0.48 mg | 3.43% |
Jod | 87.2 μg | 58.13% |
Magnez | 28.4 mg | 7.57% |
Mangan | < 0.1 mg | 5% |
Fosfor | 190 mg | 27.14% |
Potas | 340 mg | 17% |
Selen | 37.6 μg | 68.36% |
Sód | 64 mg | - |
Cynk | 0.6 mg | 6% |
Sól lub chlorek sodu | 0.16 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 3.22 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.004 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.46 g |
- w tym kwas palmitynowy | 2.14 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.46 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.03 g |
- w tym kwas oleinowy | 1.86 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.91 g |
- w tym kwas linolowy | 0.13 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.12 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.12 g |
- w tym kwas EPA | 0.91 g |
- w tym kwas DHA | 1.56 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.12 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |