Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : makarony i kasze surowe
makaron, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt makaron dostarcza 349 kcal lub 1480 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
makaron: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 17 g |
Węglowodany | 63.1 g |
- w tym cukry sucres | 2.07 g |
- w tym skrobia | 61 g |
- w tym błonnik | 2.99 g |
Lipidy | 1.79 g |
- w tym cholesterol | < 0.29 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.37 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.39 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.76 g |
Woda | 14.3 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.2 mg | 1.67% |
Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.12 mg | 10.91% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.048 mg | 3.43% |
Witamina B3 lub PP | 1.35 mg | 8.44% |
Witamina B5 | 0.37 mg | 6.17% |
Witamina B6 | 0.096 mg | 6.86% |
Witamina B9 | 23.7 μg | 11.85% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 20.5 mg | 2.56% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.27 | 27% |
Żelazo | 1.5 mg | 10.71% |
Jod | 1.2 μg | 0.8% |
Magnez | 57.5 mg | 15.33% |
Mangan | 0.75 mg | 37.5% |
Fosfor | 165 mg | 23.57% |
Potas | 219 mg | 10.95% |
Selen | 4.8 μg | 8.73% |
Sód | 9.2 mg | - |
Cynk | 1.31 mg | 13.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.031 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.37 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.24 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.017 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.39 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.18 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.76 g |
- w tym kwas linolowy | 0.72 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.038 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.8 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |