Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : makarony i kasze surowe
makaron z mąki pełnoziarnistej, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt makaron z mąki pełnoziarnistej dostarcza 353 kcal lub 1490 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
makaron z mąki pełnoziarnistej: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 11.8 g |
Węglowodany | 67.6 g |
- w tym cukry sucres | 1.8 g |
- w tym skrobia | 65.1 g |
- w tym błonnik | 6.1 g |
Lipidy | 2.2 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.38 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.25 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.92 g |
Woda | 11 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | < 0.1 mg | 0.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.25 mg | 22.73% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.07 mg | 5% |
Witamina B3 lub PP | 0.87 mg | 5.44% |
Witamina B5 | 0.66 mg | 11% |
Witamina B6 | 0.13 mg | 9.29% |
Witamina B9 | 22.4 μg | 11.2% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 32.1 mg | 4.01% |
Chlorki | 64 mg | 8% |
Miedź | < 1 | 100% |
Żelazo | 3.2 mg | 22.86% |
Jod | 10 μg | 6.67% |
Magnez | 82.2 mg | 21.92% |
Mangan | 1.8 mg | 90% |
Fosfor | 160 mg | 22.86% |
Potas | 378 mg | 18.9% |
Selen | 5.8 μg | 10.55% |
Sód | 6.2 mg | - |
Cynk | 1.9 mg | 19% |
Sól lub chlorek sodu | 0.016 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.38 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.002 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.31 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.014 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.25 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.25 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.92 g |
- w tym kwas linolowy | 0.86 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.062 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.3 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |