Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : makarony i kasze gotowane
makaron z mąki pełnoziarnistej gotowane niesolone, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt makaron z mąki pełnoziarnistej gotowane niesolone dostarcza 128 kcal lub 541 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
makaron z mąki pełnoziarnistej gotowane niesolone: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 4.55 g |
Węglowodany | 23.4 g |
- w tym cukry sucres | 0.6 g |
- w tym skrobia | 21.6 g |
- w tym błonnik | 3.3 g |
Lipidy | 0.9 g |
- w tym cholesterol | < 0.7 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.099 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.075 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
Woda | 67.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | < 5 μg | - |
Witamina C | < 0.5 mg | 0.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | < 0.08 mg | 0.67% |
Witamina K1 | < 0.8 μg | 1.07% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.07 mg | 6.36% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.021 mg | 1.5% |
Witamina B3 lub PP | 0.16 mg | 1% |
Witamina B5 | 0.19 mg | 3.17% |
Witamina B6 | 0.032 mg | 2.29% |
Witamina B9 | 10.5 μg | 5.25% |
Witamina B12 | 0.021 μg | 0.84% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 22 mg | 2.75% |
Chlorki | 11.5 mg | 1.44% |
Miedź | 0.19 | 19% |
Żelazo | 0.98 mg | 7% |
Jod | < 20 μg | 13.33% |
Magnez | 36 mg | 9.6% |
Mangan | 0.76 mg | 38% |
Fosfor | 110 mg | 15.71% |
Potas | 65 mg | 3.25% |
Selen | < 20 μg | 36.36% |
Sód | < 5 mg | - |
Cynk | 0.99 mg | 9.9% |
Sól lub chlorek sodu | < 0.01 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.099 g |
- w tym kwas masłowy | < 0.01 g |
- w tym kwas kaprynowy | < 0.01 g |
- w tym kwas kapronowy | < 0.01 g |
- w tym kwas kaprylowy | < 0.01 g |
- w tym kwas laurynowy | < 0.01 g |
- w tym kwas mirystynowy | < 0.01 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.093 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.0062 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.075 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.075 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
- w tym kwas linolowy | 0.2 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.012 g |
- w tym kwas arachidonowy | < 0.01 g |
- w tym kwas EPA | < 0.01 g |
- w tym kwas DHA | < 0.01 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.34 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |