Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
krab, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt krab dostarcza 131 kcal lub 550 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
krab: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 23.1 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 4.23 g |
- w tym cholesterol | 78 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.59 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.23 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.91 g |
Woda | 72.4 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 2 μg | 0.25% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 2.4 mg | 20% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.05 mg | 4.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.4 mg | 28.57% |
Witamina B3 lub PP | 1.7 mg | 10.63% |
Witamina B5 | 0.71 mg | 11.83% |
Witamina B6 | 0.3 mg | 21.43% |
Witamina B9 | 20 μg | 10% |
Witamina B12 | 13.5 μg | 540% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 120 mg | 15% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.44 | 44% |
Żelazo | 3.5 mg | 25% |
Jod | 60 μg | 40% |
Magnez | 51 mg | 13.6% |
Mangan | 0 mg | 0% |
Fosfor | 220 mg | 31.43% |
Potas | 152 mg | 7.6% |
Selen | 82 μg | 149.09% |
Sód | 215 mg | - |
Cynk | 11.9 mg | 119% |
Sól lub chlorek sodu | 0.54 mg | 0.07% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.59 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.055 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.42 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.063 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.23 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.71 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.91 g |
- w tym kwas linolowy | 0.047 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.041 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.009 g |
- w tym kwas EPA | 0.32 g |
- w tym kwas DHA | 0.15 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.9 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |