Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : kiełbasy i tym podobne
kiełbaski merguez wołowo-baranie po obróbce termicznej, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt kiełbaski merguez wołowo-baranie po obróbce termicznej dostarcza 283 kcal lub 1170 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
kiełbaski merguez wołowo-baranie po obróbce termicznej: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 19.8 g |
Węglowodany | 1.8 g |
- w tym cukry sucres | 1.6 g |
- w tym skrobia | < 1 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 21.8 g |
- w tym cholesterol | 71.4 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 12 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 8 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.81 g |
Woda | 54.8 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 23 μg | 2.88% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 560 μg | - |
Witamina C | < 1 mg | 1.25% |
Witamina D lub cholekalcyferol | < 0.5 μg | 10% |
Witamina E lub tokoferol | 1.7 mg | 14.17% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.059 mg | 5.36% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.2 mg | 14.29% |
Witamina B3 lub PP | 4.7 mg | 29.38% |
Witamina B5 | 0.26 mg | 4.33% |
Witamina B6 | 0.24 mg | 17.14% |
Witamina B9 | < 20 μg | 10% |
Witamina B12 | 1.45 μg | 58% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 35.9 mg | 4.49% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.076 | 7.6% |
Żelazo | 2.01 mg | 14.36% |
Jod | 25 μg | 16.67% |
Magnez | 22.6 mg | 6.03% |
Mangan | 0.04 mg | 2% |
Fosfor | 128 mg | 18.29% |
Potas | 549 mg | 27.45% |
Selen | 5 μg | 9.09% |
Sód | 925 mg | - |
Cynk | 3.23 mg | 32.3% |
Sól lub chlorek sodu | 2.31 mg | 0.29% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 12 g |
- w tym kwas masłowy | < 0.022 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.021 g |
- w tym kwas kapronowy | < 0.022 g |
- w tym kwas kaprylowy | < 0.022 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.042 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.72 g |
- w tym kwas palmitynowy | 5.85 g |
- w tym kwas stearynowy | 3.04 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 8 g |
- w tym kwas oleinowy | 8 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.81 g |
- w tym kwas linolowy | 0.53 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.17 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.053 g |
- w tym kwas EPA | 0.038 g |
- w tym kwas DHA | 0.019 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | traces g |
Popioły | 3.93 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |