Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
karmazyn, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt karmazyn dostarcza 80.4 kcal lub 340 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
karmazyn: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 17.3 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 1.22 g |
- w tym cholesterol | 50 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.41 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.25 g |
Woda | 81.1 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 12 μg | 1.5% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 1.2 μg | 24% |
Witamina E lub tokoferol | 0.83 mg | 6.92% |
Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.045 mg | 4.09% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.049 mg | 3.5% |
Witamina B3 lub PP | 1.1 mg | 6.88% |
Witamina B5 | 0.27 mg | 4.5% |
Witamina B6 | 0.073 mg | 5.21% |
Witamina B9 | 9 μg | 4.5% |
Witamina B12 | 1.5 μg | 60% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 25.5 mg | 3.19% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.021 | 2.1% |
Żelazo | 0.5 mg | 3.57% |
Jod | 28.5 μg | 19% |
Magnez | 23 mg | 6.13% |
Mangan | 0.011 mg | 0.55% |
Fosfor | 212 mg | 30.29% |
Potas | 255 mg | 12.75% |
Selen | 40.5 μg | 73.64% |
Sód | 200 mg | - |
Cynk | 0.29 mg | 2.9% |
Sól lub chlorek sodu | 0.5 mg | 0.06% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.002 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.049 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.13 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.035 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.41 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.16 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.25 g |
- w tym kwas linolowy | 0.019 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.011 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.008 g |
- w tym kwas EPA | 0.056 g |
- w tym kwas DHA | 0.12 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.1 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |