Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
kalmary, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt kalmary dostarcza 75.4 kcal lub 319 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
kalmary: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 12.7 g |
Węglowodany | 4.25 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 0.87 g |
- w tym cholesterol | 247 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.25 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.11 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.33 g |
Woda | 80.8 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 2 μg | 0.25% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 4.7 mg | 5.88% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.36 μg | 7.2% |
Witamina E lub tokoferol | 1.39 mg | 11.58% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | < 0.04 mg | 3.64% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.044 mg | 3.14% |
Witamina B3 lub PP | 1.59 mg | 9.94% |
Witamina B5 | 0.24 mg | 4% |
Witamina B6 | 0.11 mg | 7.86% |
Witamina B9 | 5 μg | 2.5% |
Witamina B12 | 4.75 μg | 190% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 17.5 mg | 2.19% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.2 | 20% |
Żelazo | 0.2 mg | 1.43% |
Jod | 12.8 μg | 8.53% |
Magnez | 44.2 mg | 11.79% |
Mangan | < 0.1 mg | 5% |
Fosfor | 131 mg | 18.71% |
Potas | 206 mg | 10.3% |
Selen | 30.8 μg | 56% |
Sód | 289 mg | - |
Cynk | 1.15 mg | 11.5% |
Sól lub chlorek sodu | 0.72 mg | 0.09% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.25 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.017 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.18 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.047 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.11 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.038 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.33 g |
- w tym kwas linolowy | 0.0014 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.099 g |
- w tym kwas DHA | 0.23 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.43 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |