Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : jaja surowe
jajko, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt jajko dostarcza 140 kcal lub 583 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
jajko: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 12.7 g |
Węglowodany | 0.28 g |
- w tym cukry sucres | 0.28 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 9.82 g |
- w tym cholesterol | 377 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2.64 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.66 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.65 g |
Woda | 76.3 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 182 μg | 22.75% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 1.88 μg | 37.6% |
Witamina E lub tokoferol | 1.43 mg | 11.92% |
Witamina K1 | 0.27 μg | 0.36% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.055 mg | 5% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.45 mg | 32.14% |
Witamina B3 lub PP | 0.063 mg | 0.39% |
Witamina B5 | 1.57 mg | 26.17% |
Witamina B6 | 0.15 mg | 10.71% |
Witamina B9 | 34 μg | 17% |
Witamina B12 | 1.45 μg | 58% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 76.8 mg | 9.6% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.055 | 5.5% |
Żelazo | 1.88 mg | 13.43% |
Jod | 33.8 μg | 22.53% |
Magnez | 11 mg | 2.93% |
Mangan | 0.027 mg | 1.35% |
Fosfor | 204 mg | 29.14% |
Potas | 134 mg | 6.7% |
Selen | < 2.58 μg | 4.69% |
Sód | 124 mg | - |
Cynk | 1.01 mg | 10.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.31 mg | 0.04% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2.64 g |
- w tym kwas masłowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kaprynowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kapronowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kaprylowy | < 0.05 g |
- w tym kwas laurynowy | < 0.05 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.024 g |
- w tym kwas palmitynowy | 1.96 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.65 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.66 g |
- w tym kwas oleinowy | 3.51 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.65 g |
- w tym kwas linolowy | 1.38 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.061 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.12 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0.09 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.96 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |