Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
homar, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt homar dostarcza 83.6 kcal lub 354 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
homar: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 17.5 g |
Węglowodany | 0.63 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 1.21 g |
- w tym cholesterol | 128 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.27 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.39 g |
Woda | 78.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 1 μg | 0.13% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 2.5 mg | 3.13% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 1.19 mg | 9.92% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.053 mg | 4.82% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.032 mg | 2.29% |
Witamina B3 lub PP | 1.8 mg | 11.25% |
Witamina B5 | 1.47 mg | 24.5% |
Witamina B6 | 0.16 mg | 11.43% |
Witamina B9 | 13.5 μg | 6.75% |
Witamina B12 | 3.78 μg | 151.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 68.8 mg | 8.6% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 1.3 | 130% |
Żelazo | 0.5 mg | 3.57% |
Jod | 240 μg | 160% |
Magnez | 34.2 mg | 9.12% |
Mangan | 0.19 mg | 9.5% |
Fosfor | 153 mg | 21.86% |
Potas | 169 mg | 8.45% |
Selen | < 2.2 μg | 4% |
Sód | 361 mg | - |
Cynk | 2.96 mg | 29.6% |
Sól lub chlorek sodu | 0.9 mg | 0.11% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.0019 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.012 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.1 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.044 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.27 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.18 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.39 g |
- w tym kwas linolowy | 0.04 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.054 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.005 g |
- w tym kwas EPA | 0.18 g |
- w tym kwas DHA | 0.093 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 2.14 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |