Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : drób
gołąb, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt gołąb dostarcza 222 kcal lub 924 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
gołąb: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 18.9 g |
Węglowodany | 0.7 g |
- w tym cukry sucres | 0.4 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 16 g |
- w tym cholesterol | 92.5 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 4.89 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 6.19 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.33 g |
Woda | 64.7 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 50.5 μg | 6.31% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 6.2 mg | 7.75% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0.4 μg | 8% |
Witamina E lub tokoferol | 0.1 mg | 0.83% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.25 mg | 22.73% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.25 mg | 17.86% |
Witamina B3 lub PP | 6.45 mg | 40.31% |
Witamina B5 | 0.77 mg | 12.83% |
Witamina B6 | 0.47 mg | 33.57% |
Witamina B9 | 9.75 μg | 4.88% |
Witamina B12 | 0.44 μg | 17.6% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 12.5 mg | 1.56% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.52 | 52% |
Żelazo | 4.03 mg | 28.79% |
Jod | 0 μg | 0% |
Magnez | 22.8 mg | 6.08% |
Mangan | 0.019 mg | 0.95% |
Fosfor | 278 mg | 39.71% |
Potas | 244 mg | 12.2% |
Selen | 0 μg | 0% |
Sód | 67.8 mg | - |
Cynk | 2.45 mg | 24.5% |
Sól lub chlorek sodu | 0.17 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 4.89 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.02 g |
- w tym kwas palmitynowy | 2.9 g |
- w tym kwas stearynowy | 1.81 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 6.19 g |
- w tym kwas oleinowy | 4.31 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.33 g |
- w tym kwas linolowy | 1.85 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.19 g |
- w tym kwas EPA | 0.01 g |
- w tym kwas DHA | 0.025 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.29 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |