Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
gładzica, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt gładzica dostarcza 80.9 kcal lub 343 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
gładzica: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 18.1 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry sucres | 0 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 0 g |
Lipidy | 0.94 g |
- w tym cholesterol | 60 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.13 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
Woda | 79.3 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 16 μg | 2% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 1.5 mg | 1.88% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 3 μg | 60% |
Witamina E lub tokoferol | 0.8 mg | 6.67% |
Witamina K1 | 0.2 μg | 0.27% |
Witamina K2 | 2.2 μg | 2.93% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.21 mg | 19.09% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.21 mg | 15% |
Witamina B3 lub PP | 4 mg | 25% |
Witamina B5 | 0.8 mg | 13.33% |
Witamina B6 | 0.31 mg | 22.14% |
Witamina B9 | 14 μg | 7% |
Witamina B12 | 1.59 μg | 63.6% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 45 mg | 5.63% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.052 | 5.2% |
Żelazo | 0.3 mg | 2.14% |
Jod | 34 μg | 22.67% |
Magnez | 22 mg | 5.87% |
Mangan | 0.04 mg | 2% |
Fosfor | 220 mg | 31.43% |
Potas | 321 mg | 16.05% |
Selen | 28.9 μg | 52.55% |
Sód | 92 mg | - |
Cynk | 0.68 mg | 6.8% |
Sól lub chlorek sodu | 0.23 mg | 0.03% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.13 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.13 g |
- w tym kwas stearynowy | 0 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.25 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
- w tym kwas linolowy | 0 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0.089 g |
- w tym kwas DHA | 0.17 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.2 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |