Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
dynia, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt dynia dostarcza 14.9 kcal lub 62.4 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
dynia: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 1.1 g |
Węglowodany | 1.6 g |
- w tym cukry sucres | 1.6 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 1.3 g |
Lipidy | 0.17 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.037 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.013 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.077 g |
Woda | 92.3 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 820 μg | - |
Witamina C | 14.7 mg | 18.38% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.12 mg | 1% |
Witamina K1 | 1.1 μg | 1.47% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.028 mg | 2.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.1 mg | 7.14% |
Witamina B3 lub PP | 0.49 mg | 3.06% |
Witamina B5 | 0.17 mg | 2.83% |
Witamina B6 | 0.13 mg | 9.29% |
Witamina B9 | 34 μg | 17% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 28.5 mg | 3.56% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.061 | 6.1% |
Żelazo | 0.6 mg | 4.29% |
Jod | 0.15 μg | 0.1% |
Magnez | 16.5 mg | 4.4% |
Mangan | 0.17 mg | 8.5% |
Fosfor | 30.5 mg | 4.36% |
Potas | 312 mg | 15.6% |
Selen | 0.24 μg | 0.44% |
Sód | 4.5 mg | - |
Cynk | 0.26 mg | 2.6% |
Sól lub chlorek sodu | 0.011 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.037 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.00099 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.00099 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.032 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.003 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.013 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.013 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.077 g |
- w tym kwas linolowy | 0.028 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.048 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.74 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |