Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : owoce surowe
cytryna, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt cytryna dostarcza 39.1 kcal lub 166 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
cytryna: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 0.84 g |
Węglowodany | 3.1 g |
- w tym cukry sucres | 2.85 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 1.2 g |
Lipidy | 0.7 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.15 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.039 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.32 g |
Woda | 89 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 3 μg | - |
Witamina C | 51 mg | 63.75% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.48 mg | 4% |
Witamina K1 | 0 μg | 0% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.043 mg | 3.91% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.025 mg | 1.79% |
Witamina B3 lub PP | 0.15 mg | 0.94% |
Witamina B5 | 0.21 mg | 3.5% |
Witamina B6 | 0.07 mg | 5% |
Witamina B9 | 21.5 μg | 10.75% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 13.7 mg | 1.71% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.034 | 3.4% |
Żelazo | 0.34 mg | 2.43% |
Jod | 0.65 μg | 0.43% |
Magnez | 8.54 mg | 2.28% |
Mangan | 0.015 mg | 0.75% |
Fosfor | 18.4 mg | 2.63% |
Potas | 157 mg | 7.85% |
Selen | 2.09 μg | 3.8% |
Sód | 0.99 mg | - |
Cynk | 0.054 mg | 0.54% |
Sól lub chlorek sodu | 0.003 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.15 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.0035 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.12 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.007 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.039 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.039 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.32 g |
- w tym kwas linolowy | 0.22 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.093 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 4.88 g |
Popioły | 0.3 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |