Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : pieczywo
chleb z mąki pełnoziarnistej 1500, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt chleb z mąki pełnoziarnistej 1500 dostarcza 256 kcal lub 1080 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
chleb z mąki pełnoziarnistej 1500: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 10.2 g |
Węglowodany | 40.8 g |
- w tym cukry sucres | 2.9 g |
- w tym skrobia | 37.9 g |
- w tym błonnik | 7.3 g |
Lipidy | 3.7 g |
- w tym cholesterol | 0.6 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.7 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g |
Woda | 34.1 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
Witamina C | 0 mg | 0% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.3 mg | 2.5% |
Witamina K1 | 20 μg | 26.67% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.16 mg | 14.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.11 mg | 7.86% |
Witamina B3 lub PP | 2.4 mg | 15% |
Witamina B5 | 0.64 mg | 10.67% |
Witamina B6 | 0.21 mg | 15% |
Witamina B9 | 26.4 μg | 13.2% |
Witamina B12 | 0.11 μg | 4.4% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 31.9 mg | 3.99% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.17 | 17% |
Żelazo | 2.09 mg | 14.93% |
Jod | 2 μg | 1.33% |
Magnez | 56 mg | 14.93% |
Mangan | 1.38 mg | 69% |
Fosfor | 187 mg | 26.71% |
Potas | 315 mg | 15.75% |
Selen | < 10 μg | 18.18% |
Sód | 398 mg | - |
Cynk | 1.12 mg | 11.2% |
Sól lub chlorek sodu | 1 mg | 0.13% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.7 g |
- w tym kwas masłowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kaprynowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kapronowy | < 0.05 g |
- w tym kwas kaprylowy | < 0.05 g |
- w tym kwas laurynowy | < 0.05 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.001 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.23 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.013 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.14 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.14 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g |
- w tym kwas linolowy | 0.47 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.024 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 2.11 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |