Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : pieczywo specjalne
chleb pszenno-żytni, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt chleb pszenno-żytni dostarcza 239 kcal lub 1010 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
chleb pszenno-żytni: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 5.58 g |
Węglowodany | 46.3 g |
- w tym cukry sucres | 1.9 g |
- w tym skrobia | 36 g |
- w tym błonnik | 8.9 g |
Lipidy | 1.24 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.2 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.37 g |
Woda | 36 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | < 50 μg | - |
Witamina C | 0.4 mg | 0.5% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | < 0.1 mg | 0.83% |
Witamina K1 | 1 μg | 1.33% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.15 mg | 13.64% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.08 mg | 5.71% |
Witamina B3 lub PP | 0.5 mg | 3.13% |
Witamina B5 | 0.46 mg | 7.67% |
Witamina B6 | 0.12 mg | 8.57% |
Witamina B9 | 12 μg | 6% |
Witamina B12 | 0.13 μg | 5.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 22.8 mg | 2.85% |
Chlorki | 1050 mg | 131.25% |
Miedź | 0.19 | 19% |
Żelazo | 1.2 mg | 8.57% |
Jod | < 10 μg | 6.67% |
Magnez | 29.6 mg | 7.89% |
Mangan | < 1 mg | 50% |
Fosfor | 169 mg | 24.14% |
Potas | 179 mg | 8.95% |
Selen | < 5 μg | 9.09% |
Sód | 530 mg | - |
Cynk | < 1 mg | 10% |
Sól lub chlorek sodu | 1.33 mg | 0.17% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.2 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0.00083 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.00083 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.0091 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.004 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.14 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.04 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.26 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.37 g |
- w tym kwas linolowy | 0.34 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.037 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 2 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |