Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa gotowane
buraki czerwone gotowane, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt buraki czerwone gotowane dostarcza 47.2 kcal lub 199 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
buraki czerwone gotowane: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 1.84 g |
Węglowodany | 8.56 g |
- w tym cukry sucres | 7.96 g |
- w tym skrobia | 0.6 g |
- w tym błonnik | 2 g |
Lipidy | 0.18 g |
- w tym cholesterol | 0.2 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.028 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.035 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.064 g |
Woda | 88.3 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 21 μg | - |
Witamina C | 3.6 mg | 4.5% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.04 mg | 0.33% |
Witamina K1 | 0.2 μg | 0.27% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.027 mg | 2.45% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.04 mg | 2.86% |
Witamina B3 lub PP | 0.33 mg | 2.06% |
Witamina B5 | 0.15 mg | 2.5% |
Witamina B6 | 0.067 mg | 4.79% |
Witamina B9 | 80 μg | 40% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 19.1 mg | 2.39% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.053 | 5.3% |
Żelazo | 0.79 mg | 5.64% |
Jod | 0.3 μg | 0.2% |
Magnez | 16.8 mg | 4.48% |
Mangan | 0.45 mg | 22.5% |
Fosfor | 38 mg | 5.43% |
Potas | 305 mg | 15.25% |
Selen | < 2.2 μg | 4% |
Sód | 77 mg | - |
Cynk | 0.27 mg | 2.7% |
Sól lub chlorek sodu | 0.13 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.028 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.027 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.001 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.035 g |
- w tym kwas oleinowy | 0 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.064 g |
- w tym kwas linolowy | 0 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.12 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |