Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
brukselka, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt brukselka dostarcza 50.1 kcal lub 210 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
brukselka: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 3.98 g |
Węglowodany | 5.67 g |
- w tym cukry sucres | 2.2 g |
- w tym skrobia | 1 g |
- w tym błonnik | 3.95 g |
Lipidy | 0.4 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.07 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.019 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.23 g |
Woda | 85 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 450 μg | - |
Witamina C | 103 mg | 128.75% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.89 mg | 7.42% |
Witamina K1 | 214 μg | 285.33% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.13 mg | 11.82% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.13 mg | 9.29% |
Witamina B3 lub PP | 0.77 mg | 4.81% |
Witamina B5 | 0.52 mg | 8.67% |
Witamina B6 | 0.25 mg | 17.86% |
Witamina B9 | 95.5 μg | 47.75% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 32.3 mg | 4.04% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.062 | 6.2% |
Żelazo | 1.15 mg | 8.21% |
Jod | 0.43 μg | 0.29% |
Magnez | 23.5 mg | 6.27% |
Mangan | 0.3 mg | 15% |
Fosfor | 76.4 mg | 10.91% |
Potas | 436 mg | 21.8% |
Selen | 1.1 μg | 2% |
Sód | 16.5 mg | - |
Cynk | 0.43 mg | 4.3% |
Sól lub chlorek sodu | 0.041 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.07 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.002 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.063 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.004 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.019 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.014 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.23 g |
- w tym kwas linolowy | 0.054 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.18 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 1.27 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |