Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
brukiew, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt brukiew dostarcza 33.8 kcal lub 142 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
brukiew: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 1.17 g |
Węglowodany | 5.7 g |
- w tym cukry sucres | 4.46 g |
- w tym skrobia | 0.4 g |
- w tym błonnik | 2.6 g |
Lipidy | 0.13 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.023 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.02 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.068 g |
Woda | 89.5 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 1 μg | - |
Witamina C | 33 mg | 41.25% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.3 mg | 2.5% |
Witamina K1 | 0.3 μg | 0.4% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.068 mg | 6.18% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.04 mg | 2.86% |
Witamina B3 lub PP | 1.25 mg | 7.81% |
Witamina B5 | 0.14 mg | 2.33% |
Witamina B6 | 0.11 mg | 7.86% |
Witamina B9 | 24 μg | 12% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 45.2 mg | 5.65% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.031 | 3.1% |
Żelazo | 0.35 mg | 2.5% |
Jod | 0.75 μg | 0.5% |
Magnez | 17 mg | 4.53% |
Mangan | 0.14 mg | 7% |
Fosfor | 47.8 mg | 6.83% |
Potas | 349 mg | 17.45% |
Selen | 0 μg | 0% |
Sód | 11 mg | - |
Cynk | 0.21 mg | 2.1% |
Sól lub chlorek sodu | 0.028 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.023 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.02 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.003 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.02 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.012 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.068 g |
- w tym kwas linolowy | 0.018 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.03 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0 g |
Popioły | 0.66 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |