Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : owoce surowe
banan, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt banan dostarcza 72.3 kcal lub 306 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
banan: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 0.98 g |
Węglowodany | 15.2 g |
- w tym cukry sucres | 14.8 g |
- w tym skrobia | 0.36 g |
- w tym błonnik | 1.9 g |
Lipidy | 0.25 g |
- w tym cholesterol | 0.065 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.087 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.029 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.077 g |
Woda | 80.2 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 26 μg | - |
Witamina C | 2.07 mg | 2.59% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.33 mg | 2.75% |
Witamina K1 | 0.4 μg | 0.53% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.035 mg | 3.18% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.049 mg | 3.5% |
Witamina B3 lub PP | 0.68 mg | 4.25% |
Witamina B5 | 0.3 mg | 5% |
Witamina B6 | 0.38 mg | 27.14% |
Witamina B9 | 29 μg | 14.5% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 4.12 mg | 0.52% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.082 | 8.2% |
Żelazo | 0.26 mg | 1.86% |
Jod | 1.45 μg | 0.97% |
Magnez | 34.9 mg | 9.31% |
Mangan | 0.37 mg | 18.5% |
Fosfor | 24.7 mg | 3.53% |
Potas | 360 mg | 18% |
Selen | < 10 μg | 18.18% |
Sód | < 1.11 mg | - |
Cynk | 0.15 mg | 1.5% |
Sól lub chlorek sodu | 0.0038 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.087 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0.00016 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.0011 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.075 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.0099 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.029 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.019 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.077 g |
- w tym kwas linolowy | 0.036 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.033 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.00056 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0.56 g |
Popioły | 0.97 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |