Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
bakłażan, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt bakłażan dostarcza 21.3 kcal lub 89 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
bakłażan: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 1.12 g |
Węglowodany | 2.37 g |
- w tym cukry sucres | 2.37 g |
- w tym skrobia | 0 g |
- w tym błonnik | 2.7 g |
Lipidy | 0.16 g |
- w tym cholesterol | 0 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.04 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.015 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.087 g |
Woda | 92.9 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 14 μg | - |
Witamina C | 2.1 mg | 2.63% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 0.17 mg | 1.42% |
Witamina K1 | 3.5 μg | 4.67% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.045 mg | 4.09% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.034 mg | 2.43% |
Witamina B3 lub PP | 0.72 mg | 4.5% |
Witamina B5 | 0.25 mg | 4.17% |
Witamina B6 | 0.082 mg | 5.86% |
Witamina B9 | 24.5 μg | 12.25% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 8.7 mg | 1.09% |
Chlorki | 0 mg | 0% |
Miedź | 0.081 | 8.1% |
Żelazo | 0.32 mg | 2.29% |
Jod | 0.28 μg | 0.19% |
Magnez | 12 mg | 3.2% |
Mangan | 0.24 mg | 12% |
Fosfor | 27.2 mg | 3.89% |
Potas | 235 mg | 11.75% |
Selen | 0.2 μg | 0.36% |
Sód | 2.5 mg | - |
Cynk | 0.16 mg | 1.6% |
Sól lub chlorek sodu | 0.0063 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.04 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.00066 g |
- w tym kwas palmitynowy | 0.024 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.012 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.015 g |
- w tym kwas oleinowy | 0.011 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.087 g |
- w tym kwas linolowy | 0.076 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.01 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0.00029 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0.18 g |
Popioły | 0.58 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |