Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
awokado, wartość odżywcza: |
||
W 100 gramach produkt awokado dostarcza 147 kcal lub 604 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
awokado: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
Białka | 1.76 g |
Węglowodany | 1.57 g |
- w tym cukry sucres | 0.72 g |
- w tym skrobia | 0.85 g |
- w tym błonnik | 3.95 g |
Lipidy | 13.8 g |
- w tym cholesterol | < 0.5 mg |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2.17 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 7.67 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.57 g |
Woda | 76.7 g |
Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
Beta-karoten lub prowitamina A | 42.5 μg | - |
Witamina C | 5.49 mg | 6.86% |
Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
Witamina E lub tokoferol | 1.77 mg | 14.75% |
Witamina K1 | 14.5 μg | 19.33% |
Witamina K2 | 0 μg | 0% |
Witamina B1 lub tiamina | 0.05 mg | 4.55% |
Witamina B2 lub ryboflawina | 0.13 mg | 9.29% |
Witamina B3 lub PP | 1.2 mg | 7.5% |
Witamina B5 | 0.77 mg | 12.83% |
Witamina B6 | 0.12 mg | 8.57% |
Witamina B9 | 79.9 μg | 39.95% |
Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
Wapń | 11.2 mg | 1.4% |
Chlorki | < 10 mg | 1.25% |
Miedź | 0.15 | 15% |
Żelazo | 0.25 mg | 1.79% |
Jod | < 10 μg | 6.67% |
Magnez | 27.4 mg | 7.31% |
Mangan | 0.15 mg | 7.5% |
Fosfor | 47.2 mg | 6.74% |
Potas | 390 mg | 19.5% |
Selen | < 2.58 μg | 4.69% |
Sód | 31.9 mg | - |
Cynk | 0.32 mg | 3.2% |
Sól lub chlorek sodu | 0.08 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2.17 g |
- w tym kwas masłowy | 0 g |
- w tym kwas kaprynowy | 0 g |
- w tym kwas kapronowy | 0 g |
- w tym kwas kaprylowy | 0.00099 g |
- w tym kwas laurynowy | 0 g |
- w tym kwas mirystynowy | 0.013 g |
- w tym kwas palmitynowy | 2.08 g |
- w tym kwas stearynowy | 0.077 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 7.67 g |
- w tym kwas oleinowy | 7.67 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.57 g |
- w tym kwas linolowy | 1.35 g |
- w tym kwas alfa-linolenowy | 0.081 g |
- w tym kwas arachidonowy | 0.016 g |
- w tym kwas EPA | 0 g |
- w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
Kwasy organiczne | 0.3 g |
Popioły | 1.91 g |
Całkowita zawartość polioli | 0 g |